El dispensador de somnis d´IB3 Ràdio

divendres, 16 d’octubre del 2009

J.R.R.Tolkien avui serà el protagonista de LA FUGA DELS LLIBRES

divendres, 16 d’octubre del 2009
Una nit més ens preparem per un gran aconteixament: conéixer la vida i l' obra de J.R.R. Tolkien de la mà de la nostra amiga i companya escriptora Joana Pol. En la història de la literatura hi ha pocs llibres tan singulars i imaginatius com El Senyor dels Anells (1954), una fantasia èpica on es relata la titànica lluita que sostenen els Pobles Lliures de la Terra Mitjana contra les forces del Mal liderades per en Sàuron, el Senyor dels Anells, que pretén apropiar-se l’Anell del Poder i dur la destrucció i la mort a tota la Terra Mitjana. En aquesta imposant epopeia, l’escriptor britànic John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973) ens mostra que la desmesurada ambició de poder acaba corrompent a qui la pateix i que aquesta avidesa només es pot combatre amb la pràctica de virtuts com la humilitat, la camaraderia, el coratge i la perseverança. Aquests valors són els que permetran a homes, elfs, nans i hòbbits vèncer tota mena d’obstacles i anihilar finalment l’exèrcit sinistre d’en Sàuron.


El Senyor dels Anells

Es la seva obra més elaborada i la psicologia dels personatges més rellevant. La novel·la es divideix interiorment en sis llibres, recollits i publicats en tres volums separats: La Germandat de l'Anell, Les Dues Torres i El Retorn del Rei. No deixa de ser una novel·la de fantasia que narra les aventures d'uns personatges ficticis, però en aquest cas, el marc i el context en què es desenvolupa l'acció, esdevé tan important com la mateixa història. La Terra Mitjana, el món que creà Tolkien amb aquestes novel·les apareix davant dels ulls del lector com un món complex i perfectament articulat, alhora que deixa intuir que Tolkien tenia una idea molt més elaborada d'aquest món.

Biografia de John Ronald Reuel Tolkien


L'any 1895 la família Tolkien se separà per problemes de salut del mateix John. El seu pare Arthur Reuel Tolkien (que moriria un any després) es quedà a Sud-àfrica, mentre que la seva mare Mabel, el seu germà i el propi John marxaren a viure a Birmingham (Anglaterra). Allà transcorregué la seva infantesa. Alguns estudiosos de la seva obra volen veure en els móns obscurs de l'obra de Tolkien el reflex d'aquella ciutat grisa i fosca on el jove Tolkien va viure, mentre que el mateix escriptor reconeix que l'entorn agrícola inspirà les descripcions d'altres móns com La Comarca d'El Hòbbit i El Senyor dels Anells. Els seus primers anys com a brillant estudiant els superà al King Edward VI School. El 1904, quan John R.R. Tolkien tenia 12 anys, la seva mare morí. L'educació dels germans Tolkien passà a ser responsabilitat d'un capellà catòlic. Inicià els seus estudis superiors a l'Exeter College d'Oxford, però abans d'acabar-los esclatà la Primera Guerra Mundial i Tolkien, amb 23 anys, s'allistà al Cos de Fusellers de Lancashire. L'any 1916 es casà amb Edith Bratt, amb qui tindria tres fills i una filla. En acabar la guerra, tornà a reemprendre els estudis de filologia i es llicencià l'any 1919. A partir de 1920 començà la seva carrera com a professor a la Universitat de Leeds, primer com a adjunt en literatura anglesa i més endavant com a professor de llengua anglesa. L'any 1925 deixà la Universitat de Leeds per ocupar la plaça de professor d'anglosaxó al Pembroke College d'Oxford durant 20 anys, després dels quals esdevingué professor de literatura i llengua anglesa al Merton College d'Oxford, on es jubilà l'any 1959. Durant aquests anys, Tolkien formà part d'un grup de discussió literària, els Inklings, on es relacionà amb altres escriptors com ara C.S. Lewis.

A la seva mort el 1973, fou enterrat a Oxford, al costat de la seva dona. Sobre la tomba es llegeix una inscripció amb els noms Beren i Luthien, els protagonistes d'una de les històries romàntiques més remarcables escrites per Tolkien en el marc de la Terra Mitjana, la seva creació literària més emblemàtica.
L'obra literària expressament publicada en vida de Tolkien es redueix a dues novel·les definitivament enllestides. Es tracta d'El Hòbbit, publicat l'any 1937 i de El Senyor dels Anells, publicat entre 1954 i 1956. Ambdues novel·les pertanyen al gènere de la fantasia, del que Tolkien esdevingué a partir d'aleshores, un referent ineludible a nivell universal.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Design by Pocket
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates