El dispensador de somnis d´IB3 Ràdio

dijous, 7 de gener de 2010

Les aparicions del Comte Mal amb l´investigador CHEMA FONT a CONTES PER A NO DORMIR

dijous, 7 de gener de 2010

Un cavaller dolent o una ànima ferida? Un comte cruel o un home atormentat? Totes les claus i les respostes d´una de les llegendes més misterioses de Mallorca, anit a PIRATES I SIRENES.

Un poderós misteri plegat de llegendes que tenen com a protagonista a un senyor mallorquí: El Comte Mal. Personatge comdemnat per la seva crueltat a cavalcar eternament a llom del seu cavall en flames. L´investigador i expert en fenòmens paranormals, CHEMA FONT, puja avui a bord del nostre vaixell per contar-nos aquesta història que més de 300 anys després de la seva mort encara ens provoca calfreds i ens posa el pèl de punta.



LES APARICIONS DEL "COMTE MAL"
amb l´investigador mallorquí Chema Font


Aquest malvat personatge llegendari a Mallorca es solapa amb un de real; Ramon Safortesa Pacs-Fuster de Vilallonga i Nét, segon comte de Formiguera (1627-1694), senyor de les antigues cavalleries d’Hero, Santa Margarida, Alcudiola, Maria, Puigblanc, Castellet i Tanca i de l’alqueria de Galatzó a Calvià. El qual a l’edat de 12 anys heretà del seu pare dos greus litigis, l’un la pretensió de cobrar tributs basats en concessions reials a favor del comte sobre les terres comunals de Santa Margalida, i l’altre la d’exercir jurisdicció civil i criminal sobre els habitants de les seves cavalleries, veïns la major part del poble de Santa Margalida. En definitiva, l’intent de perpetuar un règim feudal a favor del Comte fou l’origen dels abusos i episodis violents, que dugueren la fantasia popular a relacionar-lo amb la llegenda del Comte Arnau, coneguda i difosa a Mallorca des de l’edat mitjana a través d’una popular cançó.

El Comte Mal perdé els seus litigis amb el poble de Santa Margalida, d’on fou desterrat, arribant a convertir-se en un personatge rellevant, a la Mallorca de la seva època. Seguint el fil de la llegenda, les seves aparicions sobre un cavall negre envoltat de flames, es relaten al puig Galatzó, una de les seves propietats. Al palau de Can Formiguera, la seva casa de Palma al costat de la Seu en al carrer de la Portella, es diu que el Comte Mal feu construir la torre que caracteritza aquest edifici, per a poder contemplar la seva estimada, una monja del convent de les Clarisses. Llegenda i realitat entremesclades, gràcies a la literatura del segle XIX i a una tradició oral, han fet del Comte Mal un dels mites més coneguts de la cultura popular a Mallorca.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Design by Pocket
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates