El dispensador de somnis d´IB3 Ràdio

dimecres, 10 de febrer del 2010

Els origens del Carnaval a LA RUTA D´ORIÓ amb Pepa Llausás.

dimecres, 10 de febrer del 2010
A la humanitat sempre l' hi ha agradat desfressar-se. Actualment basta veure les llargues coes que es forman a les entrades de les tendes especialitzades, per adonar-se que aquesta antiquissima tradició continua ben vigent! El nom de "Carnaval" procedeix de dues paraules: "carn vali" (o també "carnem levare"), és a dir, "adéu a la carn", doncs, a l'entrar en el període de la Quaresma, aquest és un aliment que està prohibit, que no s'ha de consumir a risc de ser assenyalat amb el dit pel carrer i, a més, cometre un pecat mortal.

Precisament, aquesta dura i temuda abstinència és la qual esperonava la imaginació dels joves per a executar tota classe d'excessos en els dies previs que la Quaresma regnés durant 40 dies, fins a l'arribada de la Setmana Santa. El Carnaval d'avui ha perdut tot el seu simbolisme i el seu sentit catàrquic que va tenir durant l'Edat Mitjana, que va anar, abans de res, un ritual que unia en si aspectes de significat sincretistas relacionats amb la successió de les estacions ombrívoles i les lluminoses: l'Hivern i la Primavera. També reflectia altres aspectes més esotèrics. El Carnaval en l'antiguitat es desembolicava a dos nivells: un sagrat i altre més vulgar i pragmàtic. Els ritus del sagrat es relacionaven amb el Caos Primigeni, la Mort i la Resurrecció. En el més pragmàtic, encara que relacionat amb l'anterior, participava també el poble. Aquest últim consistia en un multitudinari ritual en el qual es "personificava" aquest Caos Primigeni mitjançant la completa alteració de tots els ordres de convivència, com el social, el sexual o el moral.



ELS ORIGENS DEL CARNAVAL


Sabem que els romans varen propulsar aquesta festivitat pagana , potenciant d' aquesta manera una tradició que es va estendre fins arribar als nostres dies. Però, quins son realment els origens del carnaval? Els historiadors que han rastrejat diuen que la tradició del carnaval ben bé es pot remontar a les antigues societats de Sumèria i Egipte, que 5000 anys enrere ja es posaven vestits especials per l' ocasió. Per tot això ens sembla prou interessant intentar fer una mica més de memòria i viatjar a traves de la història més antiga fins als nostres dies per esbrinar l' abans i el després d' aquesta festa tan popular.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Design by Pocket
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates